terug

Nieuwe Stadsweeshuis

Het Nieuwe Stadsweeshuis

Jacobus Martinus Baljee (1820):

9 september 1752 werd ik geboren. M'n wieg stond in een kleine woning bij de Amelandsdwinger, een achterbuurt van Leeuwarden. M'n ouders werkten hard maar verdienden weinig.

Toen eerst mijn vader en daarna mijn moeder overleed werden we, m'n twee zussen, m'n broer en ik opgenomen in het Nieuwe Stadsweeshuis. Hier kreeg ik de mogelijkheid om onderwijs te volgen. Ik bleek goed te kunnen leren en kwam in de leer bij de stadschirurgijn. Na een verblijf als chirurgijnsbediende te Amsterdam vertrok ik met de VOC naar de Oost.

Om een lang verhaal kort te maken: het ging me voor de wind. Ik werd een van de machtigste en rijkste mannen van Nederlands-Indië. Ik zat in de Raad van Indië (bestuur van Nederlands-Indië) en bezat een gigantische plantage. Om een idee te geven: ik had meer dan 1372 boeren voor me werken, een leger aan slaven en 2937 trekossen en buffels en ruim 400 runderen.

Eigenlijk was ik een van de eerste 'selfmade man': van een arme wees uit een achterbuurt in Leeuwarden tot een leven als een koning in Indië.    

 

OPDRACHT6

De stad hielp vroeger mensen die hulp nodig hadden. Voor wezen zoals Jacobus werd een weeshuis gebouwd. Armen kregen iets, waar ze eten mee konden halen.

Wat was dat? Zoek in lade 13.

InfoNieuwe Stadsweeshuis Nieuwe Stadsweeshuis