terug

Bordeel

Bordeel

 (1893)

In de zomer van 1823 maakten Jacob van Lennep en Dirk Hogendorp een voettocht door Nederland. Over Leeuwarden hadden de heren weinig goeds te melden. Met name het grote aantal dames van lichte zeden viel hen op. Van Lennep schreef: 'Op een bevolking van 19.000 zielen telt men te Leeuwarden dertig à veertig bordelen, om van het verdere nog maar te zwijgen.'

Dat Leeuwarden veel prostituees had was verklaarbaar. Leeuwarden was een garnizoensstad en ook de wekelijkse veemarkt trok veel manvolk. In de periode 1865-1897 stonden 870 prostituees in Leeuwarden geregistreerd. Daarnaast zullen nog vele niet geregistreerde dames actief zijn geweest. De prostitutie concentreerde zich grotendeels in de arme wijken van de stad zoals in en rondom de Boterhoek en achter de Prins Frederikkazerne.

Op de hoek van de Westerplantage en het Klein Schavernek zat tussen 1893 en 1905 een zogenaamde luxebordeel. Bordeelhoudster Emma Louisa Yark-Raft had zes meisjes aan het werk. Het bordeel haalde zelfs de landelijke pers. Een knokploeg had propagandisten van de Middernachtzending afgeranseld. In 1905 werd het bordeel verbouwd tot hotel.    

Info Reacties Streetview